RólunkGyorskeresőMarketinglista készítése

Gyorskereső

30 nap türelmi idő a kereskedőknek

30 NAP TÜRELMI IDŐ A KERESKEDŐKNEK

Harminc nap türelmi időt kapnak az augusztus 31-ig átállásra kötelezett kereskedők a megfelelő pénztárgépek beszerzésére: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szeptember 1-jétől 30-áig csak azt ellenőrzi, hogy az üzembehelyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedők.

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára hétfőn reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépek online pénztárgépre cserélésének határideje augusztus 31.; ez a kereskedők 70 százalékát - főként a kiskasszás kereskedőket és vendéglátósokat - érinti.

A 30 napos türelmi időt annak érdekében alkalmazzák, hogy minden érintett a számára mind árban, mind szolgáltatásban legmegfelelőbb pénztárgépet tudja megrendelni, beszerezni. A NAV ennek megfelelően szeptember 30-ig csak azt ellenőrzi, hogy a vásárláshoz szükséges üzembehelyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedők - mondta Pankucsi Zoltán. A helyettes államtitkár az m1 ma reggel című műsorában hozzáfűzte: október elsejétől a NAV azt is ellenőrzi, hogy az átállásra kötelezettek rendelkeznek-e már új géppel vagy érvényes, a gyártó által visszaigazolt megrendeléssel.

Senkit nem érhet joghátrány amiatt, mert olyan "piaci elégtelenség" alakult ki, hogy e hét végéig nem tudja megrendeléseit lebonyolítani a pénztárgépgyártóval, -forgalmazóval - tette hozzá. A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy újabb pénztárgépgyártók kaptak forgalmazási engedélyt, így hatra nőtt az engedélyezett gépek száma, ami három különböző pénztárgéptípust takar. Pankucsi Zoltán hozzáfűzte: még ezen a héten várható, hogy a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal újabb engedélyeket ad ki, vagyis dinamikusan bővül a piac. Elmondta, hogy az árak is lefelé tendálnak, a kezdeti 170 ezer forint plusz áfa után, mostanra már 120 ezer forintos pénztárgép is van a piacon.

Az NGM továbbra is tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy lehetőség szerint minél lejjebb vigyék az árakat - jelezte Pankucsi Zoltán.

Kiemelte, hogy az augusztus 31-i határidő nem változik, a vállalkozásoknak mindent meg kell tenniük, hogy a számukra előírt cserét végrehajtsák. A feltételeknek - például 500 millió forint alatti éves árbevétel - megfelelő kereskedők 50 ezer forintos támogatást kaphatnak a cseréhez.

Az ellenőrzések kapcsán kifejtette: nem a bírságolás a cél, hanem, hogy a vállalkozásokkal együtt küzdjenek a feketegazdaság visszaszorítása ellen, és megszüntessék azt a versenyhátrányt, amelyet az adóelkerülő vállalkozások okoznak a tisztességesen adózóknak. Magánszemély cserére kötelezetteknél a mulasztási bírság 500 ezer forintig terjedhet, és akár többször is kiszabható, a cégeknél egymillió forinttól indul a bírság, amely szintén kiszabható többször, és az üzlethelyiség bezárása is szóba jöhet adott esetben - ismertette Pankucsi Zoltán.

Forrás: origo.hu

Vissza a hírekhez

Euro Office Center
4iG Nyrt.
Elektro-Uno Bt.
Interelektronik-Plusz  Kft.
Robinex Kft.
Salgotherm Kft.

Depo Online © Minden jog az L-W-B Hungary Kft. részére fenntartva.

A weboldal illetve a teljes adatbázis védett, részleges vagy teljes másolása, tárolása nem megengedett, törvénybe ütköző.